Ryste

Ryste

 

Ryste, eller 'at sige nej,' er et hyggeligt trick, som heller ikke er svært at lære sin hest, fordi det er en naturlig adfærd for hesten.

Dette trick bør ikke udføres med en hovedsky hest, og det kan med fordel indlæres ved at kilde hesten med andet end en finger, fx. en pisk, da nogle heste bliver hovedsky af dette.

Man kan lære sin hest det på flere måder.

1) Man kan rose hesten hver gang den ryster hovedet af sig selv, og komme med en lydkommando. Det kaldes free shaping. Efterhånden vil hesten forbinde det at ryste på hovedet, med lydkommandoen, og udføre tricket på lydkommandoen. Dette kan tage noget tid.

1) Man starter med at kilde sin hest ved øret. Idet den bevæger hovedet bare lidt, roses der.

2) Når hesten har forstået dette, kan man begynde at forvente mere. Det vil sige, at man venter med at rose, til hesten har bevæget hovedet lidt kraftigere væk/rystet lidt på det.

3) Hesten vil hurtigt forbinde det at fingeren nærmer sig øret, med at ryste. Så man kan derfor begynde at sætte en kommando på - enten en lydkommando eller fx. selv at ryste. Dette vil hesten forbinde med at ryste på hovedet, og dermed udføre adfærden, når træneren giver kommandoen.

Mathilde Denning Email: mathilde.denning@hotmail.com Tlf. nummer: 28555393