Ridning

Ridning

Ridning skal ifølge min tankegang foregå stressfrit, afslappet og smertefrit. Jeg mener ikke, at bidløs ridning er den eneste vej - det afhænger fuldstændig af den enkelte hest. Men jeg mener tilgengæld, at der ikke findes en hest, der ikke kan lære at gå afslappet, roligt og lyttende for en løs tøjle. Det kræver en masse arbejde - både med hesten men også med os selv, så vi kan lære at sende de rigtige signaler til hesten. Jeg stiler efter at kommunikere med hesten så anturligt som muligt, også fra ryggen. Det vil sige at jeg også bruger tanke og energi, når jeg rider. Jeg er ikke tilhænger af én speciel skole, jeg tager de elementer i de forskellige discipliner, som jeg mener er værd at bruge. Det vigtigste er, at hesten ikke er irriteret under ridning, men går afslappet og velbalanceret.

 

Ridningen skal styrke hesten og ikke nedbryde den, som nymoderne dressur har en tendens til at gøre. For at opnå det, vi ser på højre billede ovenfor, skal vi kigge på flere faktorer.

 

For det første skal vi kigge på udstyret, for hvis vi skal have en rolig og afbalanceret hest, skal hesten være fri for smerter og gener, og derfor skal udstyret passe til hesten. Rigtig mange rider rundt med et forkert bid til hesten - enten en forkert type bid eller en forkert str. bid. Jeg kan anbefale, at man bruger et bit-fit til at finde den rigtige størreel bid, og at man prøver en masse forskellige bidtyper, til man finder det rigtige.

Mange rider desuden rundt i sadler, der ikke passer den enkelte hest og trykker forkert. Det kan betale sig, at få sadlen tjekket engang imellem af en sadelmager. Specielt hvis hesten pludselig taber sig meget, tager meget på eller ændrer muskelmasse.

 

Det næste vi bør kigge på, er hvordan vi træner hesten. En god start er at smidiggøre og give hesten balance fra jorden først. Når vi så sætter os op, kan det betale sig at lære hesten at strække sig langt frem og ned, hvorved hesten lærer at løfte ryggen. På denne måde vil hesten opbygge muskler langsomt. Når den har opbygget muskler, kan man samle tøjlerne lidt op, ride den frem og lade hesten finde sin egen naturlige holdning.

 

Vi bør slutteligt kigge på rytteren. Hesten er utrolig følsom, og kan mærke selv de mindste ændringer hos rytteren. Derfor bør rytteren være afslappet hele tiden, i balance med egen krop og have et positivt mindset. Man kan bruge yoga og mindfullness til at blive afslappet, smidig og finde sin egen balance. Det er under ridning vigtigt at være opmærksom på sine tanker, da disse påvirker vores krop uden at vi ligger mærke til det, og en tanke om at hesten måske stikker af, får os til at spænde op i kroppen, og forøger dermed chancerne for at hesten rent faktisk stikker af.

 

Så positiv ridning afhænger dels af en harmonisk og afslappet rytter, en træning der opbygger hestens muskler, smidighed og balance, og udstyr der modvirker smerte.

Mathilde Denning Email: mathilde.denning@hotmail.com Tlf. nummer: 28555393